09 юли 2011

За една различна награда

Сред множеството вече влезли е полезрението ни награди за съвременно изкуство намираме една отчетливо различна. Наградата за млади живописци на фондация „Едмонд Демирджиян”
От Мария Василева научихме детайлите на идеята, която обединява усилията на утвърдени професионалисти и желанието им в памет на Едмонд да направя нещо, може би малко, но много важно за поне един млад живописец.
Историята на тази награда започва....
През 2010 година. Управителният съвет на фондация „Едмонд Демирджиян” реши, че това е много подходящ начин да бъде почетена паметта му. Защото той наистина символизираше младежкия дух, излъчваше страхотна енергия, винаги беше много позитивен и имаше невероятно отношение към младите художници и музиканти, с които общуваше непрекъснато като ги учеше и се учеше от тях. Подкрепата на живописци в началото на техните самостоятелни стъпки съвпада както с усещанията на Едмонд за света, така и с реалната необходимост на художествената ни действителност.
Критерии, на които поверявате избора са....
Не търсим автори, които да наподобяват по някакъв начин това, което Едмонд правеше като художник или които да изповядват същите принципи в живописта. Напротив, идеята е да откриваме художници, които могат да бъдат съотнесени към най-съвременните тенденции и търсения. Избраните за наградата трябва да са по-интересни, по-оригинали, по-различни от масовата продукция, да са активни в това, което правят. За наградата не сме предвидили кандидатстване. С другите членове на журито се опитваме целогодишно да следим изявите на младите автори, да разберем кой до каква степен е готов да се посвети на живописта – един труден и тежък избор. Това е важен критерий. За това, разбира се, няма гаранции, но бихме искали човека, който ще отличим, да е мотивиран и да продължи да се занимава с изкуство, да има енергия, дух, желание за работа. Естествено не търсим завършени художници. Но бихме искали да усетим, че този млад художник е запознат със съвременните живописни практики, любопитен е, отворен е към света отвъд стените на художествената академия, не се страхува да експериментира. Избираме го след дълго и внимателно наблюдение, което започва още от студентската скамейка.
Какво представлява наградата
Организираме изложба на избрания художник, в която се представят и работи на Едмонд Демирджиян (вече е традиция това да се случва в галерия „Ракурси“). Той или тя получава грамота и сума от 1000 лева. Но с това нашите задължения към наградения не се изчерпват. Поела съм като мой личен ангажимент да следя и подкрепям носителите на наградата оттук нататък.
За журито
Тази година решавахме заедно с художничката Надежда Олег Ляхова и с изкуствоведката Даниела Радева. Към нас се присъедини и колекционерката Ивелина Русева, от години изкушена от изкуството на Едмонд Демирджиян. Не е лека задача е да намериш някой, зад който да поставиш името на наградата, а и личното си име като професионалист. Така се случи досега, че и двамата наградени са студенти на проф. Андрей Даниел – очевидно неговата школа в академията е много силна и съответства и на нашите разбирания за съвременна живопис. Надяваме се тази награда да бъде и подкрепа на определени тенденции в съвременното изкуство.
За номинираните и избраните
Миналата година се спряхме на Минко Йовчев. Тази година избрахме Каля Калъчева (р. 1986). Събуди интереса ни с това, че в момента работи в няколко различни посоки и всички те са интересни. Тя търси, експериментира. А и много бързо категорично се откъсна от силното влияние на своя професор Андрей Даниел, което не е никак лесно. Не се страхува да си играе с колорита, но в картините й има и съдържателни послания, без да са литературни.

Ивана Мурджева

Няма коментари: