04 юли 2011

Вторият носител на наградата за живопис на Фондация "Едмонд Демирджиян" за млад автор е Калия Калъчева

Калия Калъчева "Киселинен асансьор", 2011

Галерия Ракурси, 14 юли – 31 юли 2010
откриване и церемония по връчването - 14 юли, четвъртък, 18.00 ч.

С обща изложба на Едмонд Демирджиян и Калия Калъчева Фондация "Едмонд Демирджиян" връчва за втори път ежегодната награда за живопис за млад художник.

Изборът на професионалното жури се насочва към автори, които са в началото на своята творческа кариера, обещават интересно развитие и посветеност на изкуството.

Едмонд Демирджиян (1951-2009) е известен не само със силното си творчество, но и с дълбоките си теоретични познания в областта на изкуството. Неговото отношение към младите таланти винаги е било позитивно и подкрепящо. Сред учениците му са някои от най-известните съвременни български живописци. Затова според Управителния съвет на Фондация „Едмонд Демирджиян" връчването на такава награда е изключително подходящ акт на почит към паметта на художника.

След Минко Йовчев тази година за носител на наградата е избрана Калия Калъчева. Тя е родена през 1986 г. През 2005 г. завършва Националното училище за изящни изкуства “Акад. Илия Петров” в София. През 2011 г. се дипломира като магистър по живопис в Националната художествена академия в София в класа на проф. Андрей Даниел.

Наградата се състои от предоставяне на възможност на младата художничка да покаже свои творби в престижна галерия в колективна изложба с големия художник Едмонд Демирджиян, грамота и парична сума от 1000 лева.

Изложбата включва картини на Едмонд Демирджиян от различни периоди, както и най-нови произведения на Калия Калъчева.

Няма коментари: