14 януари 2009

ФАНТАЗИИ С РЕАЛНИ ПРЕДМЕТИ

30 януари – 27 февруари 2009 година,
откриване 30 януари, петък, 18.00-20.00 часа

Салон-ателие „Едмонд” кани приятелите и почитателите на изкуството на Едмонд Демирджиян на представяне на най-новите му творби, създадени в края на 2008 и началото на 2009.
Това е петата поред изява на художника, организирана в откритата през миналата година галерия. Експозицията включва 20 живописни платна – натюрморти и интериори. В тези жанрове Едмонд Демирджиян работи от години като минава през различни етапи, за да достигне днес категоричен стил и индивидуално излъчване.
В показания цикъл платна художникът е съсредоточил вниманието си върху работата с няколко основни „обекта”: ябълка, круша, лимон, кана, листо. Те са лесно разпознаваеми, но винаги изненадват. Акцентът е поставен върху съчетанието на голямо пространство и малък център на внимание. Във фантастичната структура на картината предметите оживяват, търкулват се или литват нанякъде, привидно спокойно си говорят със зрителя, но всъщност го примамват да прекрачи в приказното пространството на картината. А влезе ли веднъж там, става свидетел на историите, които обектите си разказват.
Едмонд Демирджиян изпитва особено пристрастие към жанра на натюрморта. За него той е: „закъсняла реализирана мечта, в която отново нареждам в логическа последователност моите играчки”. Върху платното художникът успява да създаде нов свят, базиран на непознати съотношения, неочаквани цветови съчетания и изненадващи форми.

Няма коментари: