04 юни 2010

Мартин Кръстев. "Затишие"

Преди 10 години Мартин Кръстев, български художник, живеещ със съпругата си художничката Вула Кереклиду в Атина, представя изложбата „Петте кьошета”. Гръцката галерия "Арго" е населена със спомени от детството и младостта, преминали в близост до емблематичното софийско кръстовище. В композициите няма директни препратки. Те по-скоро изследват скритите от външния поглед движения на ума и сърцето в ситуацията на постоянно пътуване между две държави, две цивилизации, две култури. Образите представят странна смесица от древни артефакти и обикновени предмети от ежедневието, театрални маски и геометрични форми, пътни жалони и клетки за птици. Всички те са разположени върху развълнувани неравни фонове, което усилва напрежението без да му придава конкретни измерения.
Сред картините има и една, наречена „Ударните на Едо”. Изградена от геометрични елементи, сред които отчетливо се извисява една палка за барабани, тя отразява преживяванията от един отминал период. Период, в който от Атина към София пътуват кутии с акрилни бои за живописта на Едмонд, а от София към Атина – емоционални разкази за музика, ударни инструменти и цветни композиции.
Картината на Мартин Кръстев поема своя път към частна колекция. Едмонд се отправя на своето последно пътешествие. Но в ателието на Мартин една картина иска да бъде „чута”. На нея са нарисувани палки и барабанче – есенцията на ударните инструменти, платното за барабанистите, неизчерпаемият източник за експерименти, тренировки и нови идеи. Появяващи се върху безбрежната синева на фона, те – макар и в покой – звучат със силата на спомените.
Картината „Затишие” Мартин Кръстев дарява на Фондация „Едмонд Демирджиян”.