10 март 2010

Годишна награда на Фондация "Едмонд Демирджиян"

Минко Йовчев - първият носитела на наградата

Галерия Ракурси
23 март-9 април 2010, откриване 23 март, 18.00 часа

С тази изложба Фондация „Едмонд Демирджиян” обявява връчването на ежегодна награда за живопис за млад художник. Изборът на професионалното жури ще се насочва към автори, които са в началото на своята творческа кариера, обещават интересно развитие и посветеност на изкуството.

Едмонд Демирджиян (1951-2009) е известен не само със силното си творчество, но и с дълбоките си теоретични познания в областта на изкуството. Неговото отношение към младите таланти винаги е било позитивно и подкрепящо. Сред учениците му са някои от най-известните съвременни български живописци. Затова според Управителния съвет на Фондация „Едмонд Демирджиян” връчването на такава награда е изключително подходящ акт на почит към паметта на художника.

Тази година носител на наградата е Минко Йовчев. Той е роден през 1987 г. Завършва художествената гимназия в София. В момента е студент 4 курс в Националната художествена академия в класа на проф. Андрей Даниел.

Наградата се състои от: предоставяне на възможност на младия художник да покаже свои творби в престижна галерия в колективна изложба с големия художник Едмонд Демирджиян, грамота и парична сума от 1000 лева.

Изложбата включва картини на Едмонд Демирджиян от различни периоди, някои не показвани досега, както и най-нови произведения на младия автор.